De köpte huset och tog det till nästa nivå

När familjen Andersson köpte sitt hus för tre år sedan hade de stora planer. Det var ett charmigt 70-talshus med en trädgård som sträckte sig över en generös tomt. Här skulle barnen kunna leka fritt, och den stora vardagsrumsytan skulle vara perfekt för både vardagsmys och större middagsbjudningar. Men som med många äldre hus fanns det en del som behövde uppdateras. Det som till en början verkade vara mindre justeringar och enklare estetiska förbättringar visade sig snart kräva mer än bara ytliga förändringar, som de vi fick av rörmokare Stockholm.

Huset hade potential, men också tydliga spår av tidens tand. Köket, som ursprungligen lockade dem med sitt stora fönster mot trädgården, visade sig ha både sliten inredning och äldre vitvaror som fungerade, men långt ifrån optimalt. Vardagsrummet, som hade en fin rymd, var täckt av en gammal heltäckningsmatta som var svår att hålla ren. De planerade att själva sätta igång med renoveringen. Att riva bort mattan, måla om och byta ut bänkskivorna i köket verkade enkelt till en början.

Men som så ofta händer vid sådana projekt blev det snart uppenbart att vissa saker inte gick att göra på egen hand. Under mattan fanns ett gammalt parkettgolv, vilket var en trevlig överraskning. Däremot var golvet i så dåligt skick att det behövde slipas och behandlas på rätt sätt. Detta var inget de själva kände sig trygga med. Även om det kan verka enkelt att hyra en golvslip och ge sig på uppgiften, visade det sig att resultatet kan bli ojämnt om det inte görs korrekt.

De funderade på att ta hjälp av en professionell golvslipare. Efter några samtal med olika hantverkare insåg de att det här inte bara handlade om att få golvet att se snyggt ut. Det var viktigt att det fick rätt behandling för att hålla länge, och den typen av kunskap hade de inte själva. Att golvet skulle hålla över tid och att det skulle vara både estetiskt tilltalande och funktionellt i vardagen blev en avgörande faktor i deras beslut att anlita någon som verkligen visste vad de gjorde.

Vidare (som de brukar säga vid jurist Göteborg), när det var dags att ta sig an köket, märkte de att det inte bara var ytskikten som behövde en uppfräschning. De äldre rören i köket var långt ifrån dagens standarder, och en del eldragningar kändes förlegade. För att undvika framtida problem insåg de att detta inte var ett område de kunde kompromissa på. Att installera en ny köksinredning och sätta in moderna vitvaror på ett säkert sätt krävde en elektriker och en rörmokare.

Efter att ha pratat med en professionell köksinstallatör blev det tydligt att de inte bara skulle få ett snyggare kök, utan också ett som var säkert och hållbart över tid. Hantverkaren kunde dessutom ge råd om smarta förvaringslösningar och energieffektiva val som de själva inte hade tänkt på. Det gjorde att köket inte bara blev en plats där de lagade mat, utan också en funktionell del av deras vardagsliv kring husbygge lösvirke, där varje del var genomtänkt och anpassad till deras behov.

Renoveringen tog längre tid än de först hade tänkt, men i efterhand var de glada att de tog hjälp av professionella hantverkare. De insåg att det inte bara handlade om att få jobbet gjort, utan om att det skulle bli gjort på rätt sätt. Visst kunde de ha sparat pengar genom att försöka göra allt själva, men risken för att behöva rätta till felaktiga installationer eller få ett ojämnt resultat var för stor.

När de nu sitter i sitt färdiga vardagsrum, med det vackert slipade parkettgolvet och det nyrenoverade köket, känns det som att deras hus verkligen har blivit ett hem. Renoveringsresan lärde dem vikten av att ibland lämna över till dem som har rätt erfarenhet och kunskap. Resultatet är inte bara ett estetiskt tilltalande hem, utan också ett som fungerar i deras vardag och som håller över tid.

För familjen …