Idag är luftvapnen anpassade för ett flertal användningsområden. Luftgevär med högre kaliber kan du exempelvis använda för att skjuta skadedjur som vissa gnagare och vissa sorters fåglar, bara du har rätt ammunition. Däremot kan du använda i princip vilket luftvapen som helst till sportskytte, så länge du följer tävlings- eller träningsspecifika regler.
Vem får använda luftgevär
För att ensam få använda luftgevär och andra luftvapen som tex luftpistol måste du ha fyllt 18 år. Yngre personer får istället använda till exempel luftgevär under övervakning av en vuxen person. Om du använder luftgevär spelar det ingen roll att du befinner dig på privat och avgränsad mark. Ett barn får ändå aldrig använda vapnet ensamt.
Alla luftvapen i Sverige som inte kräver licens ska vara effektbegränsade. Vapen som kräver licens har andra regler. De effektbegränsade luftgevären eller luftpistolerna får ha en effekt eller anslagsenergi på maximalt 10 joule eller maximalt 3 joule om vapnet är av helautomatiskt.
Luftgevär passar både nybörjare och erfarna skyttar. Så länge du väljer ett vapen som passar dig och som du enkelt kan hantera så kan du ha stor glädje av det.
Hur använda luftvapen
Ammunitionen du använder i ett luftvapen är mycket lätt. Vidare är kulorna vanligen stålrundkulor och vikten kan vara så liten som ett halvt gram. Inom luftskytte talar man inte om gram utan om grain. Kulan som väger ett halvt gram väger 7-10 grain. Precisionen blir därmed större än om du talar om gram.
Det finns flera tekniker bakom de olika luftvapnen. Men gemensamt är att det är luft eller lufttryck som skjuter iväg ammunitionen. Lufttrycket kan exempelvis skapas med kolv och tryckfjäder, koldioxid, komprimerad luft eller en trycksatt tub som du ofta pumpar upp med handpump.
Avtryckaren frigör sedan luften eller skapar lufttrycket som sedan skjuter iväg kulan.
Om du funderar på att köpa ett luftgevär eller annat luftvapen har du ett mycket stort utbud att välja mellan. För att välja rätt ska du följa dina egna förutsättningar och prioriteringar.